10. 5. 2005

Projekty a návrhy projektov A.R.E.S.

70cm prevádzač
Tento prevádzač je v režii Tibora OM4WQ. Poskytol na prevádzač rádiostanice Philips FM1000 a taktiež zakúpil/postavil antény (kolineár + 2xBiQuad). Má hotovú časovú základňu, ktorá drží prevádzač v zakľúčovanom stave. Tibor chce ďalej túto základňu vylepšiť, rozmýšľa aj nad diaľkovým riadením prevádzača a nad doplnením predzosilňovača (ktorý by sa zapínal pri použití súbtónu). V budúcnosti by sme radi prevádzač rozšírili na 2m pásmo a chceme ho skombinovať s echolink-om (prepojenie prevádzačov cez internet) prostredníctvom nášho PR nódu.
Packet Radio nód
Rozhodli sme sa postaviť samostatný PR nód pre Púchov a okolie. Tento nód má slúžiť jednak na odťaženie nódu OM0NPB a jednak má zlepšiť kvalitu rádiového spojenia a poskytnúť viacero možností pripojenia. Na nóde chceme spustiť prevádzku 2400bps na 70cm a 1200bps na 2m. V budúcnosti nemôžeme vylúčiť ani 9600bps mód na 70cm pásme. Ak to bude možné pokúsime sa nód prepojiť so spomínaným prevádzačom a vytvoriť tak echolink vstup/výstup.
Tibor OM4WQ poskytol počítač pentium 110MHz/32MB-RAM a stanicu Philips FM1000. Roman OM4RW poskytol rozvádzačovú krabicu, v ktorej bude celé zariadenie umiestnené, venoval sa všetkým technickým prácam okolo nódu a inštalácii Xnetu + veci okolo toho. Ja som pridal starý harddisk, na ktorý som nainštaloval Slackware Linux 10.0 a nakonfiguroval som firewall. Osobne pokladám za veľký úspech to, že sa Romanovi OM4KW podarilo vybaviť wireless spojenie do internetu u poskytovateľa DCnet, za čo im patrí veľká vďaka. Roman sa tiež ochotne poskytol, že v prípade potreby zariadí, aby sa nód mohol umiestniť do priestorov v jeho bytovke.

Obidva projekty sú vyvýjané za účelom využitia ako pre rádioamatérov, tak aj pre činnosť systému A.R.E.S. (v prípade potreby).
Vzhľadom k tomu, že obidva projekty si vyžadujú trvalé priestory, momentálne čakáme či sa podarí vybaviť nejaké našemu rádioklubu a potom sa budeme ďalej rozhodovať (kde budú umiestnené). Toto je teda dôvod prečo tieto projekty neboli doteraz spustené do ostrej prevádzky.