26. 7. 2004

Zariadenia a antény rádioklubu

Vlastné zariadenie zatial nemáme, ale čoskoro možno bude aj to. Závisí to najmä od priestorov rádioklubu. Vzhľadom k tomuto faktu, zariadenie používame len závody. Na tieto účely si požičiavame zariadenia prevažne od Vila OM4DX a v poslednom čase aj od Romana OM4KW. K dispozícii sú tri transceivre, a to Yeasu FT767GX (s kompletnou výbavou, tj. KV + 6m + 2m + 70cm), Yeasu FT1000D a Romanov Kenwood TS-570D. Na 2m používame profi koncový stupeň 150W out. Keďže doteraz sme chodili prevažne na VKV preteky, používali sme FT767GX + PA. V súčasnosti pracujeme na transvertore 21/144 MHz pre FT1000ku, čím by sa uvolnila FT767čka pre 70cm pásmo.
V budúcnosti chceme využiť ešte jeden doplnkový 100W PA na statické anténne systémy. Radi by sme sa pustili aj do nejakého KV PA, no zatiaľ to pokladáme za zbytočné a aj ťažko realizovateľné, keďže na jeho stavbu (aj samotné využitie) by sa hodili nejaké priestory (ach zase tie priestory ...). Osobne chcem začať s niečim jednoduchším, napríklad 4xGU50 a potom? Potom uvidíme ... :)

Čo sa týka anténnych systémov na KV, tie sú tiež závislé na priestore, takže vlastné anténne systémy postavené namáme (nemáme kde). Situáciu sa pokúša riešiť opäť Vilo OM4DX, ktorý chce použiť pre občasne závodenie svoje QTH (o tom viac v rubrike QTH). V takom prípade by sa dal použiť Delta Loop na 80m, nejaká ta W3DZZka, INV VEE a možno časom pribudne aj smerovka. Na VKV používame klasickú 11 prvkovú F9FTčku, ktorá sa používa v spojení s rotátorom a vzduchovým magírusom vysokým 12 metrov, ktorý je upevnený na tatre. Na pláne sú aj jednoduché statické systémy (keďže do VKV techniky nechceme investovať veľa financii). Na začiatok by to mohli byť 2xOK1KRC a 2-4xQuad.